Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Tai chi chuan

A Tai Chi jótékony hatásai:

­­•  Megnyújtja és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket.
•  Állóképességet növel.
•  A test oxigénellátottságát növeli.
•  Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, az idegpályák kitisztulnak.
•  Jobb testtartás alakul ki.
•  Nő az érzékenység testünk történéseivel szemben.
•  A személyiség pozitív átalakítását teszi lehetővé.
•  Koncentrációt kíván, erősíti az összpontosító képességünket.
•  Feloldja az elmét akadályozó lelki blokkokat.
•  Jótékonyan befolyásolja a tudatállapotot.
•  Kiegyensúlyozottá-, magabiztossá tesz.
A tai chi relaxációs rendszer, meditációs mozgás és harci művészet. Noha Európában viszonylag újnak számít, Kínában évszázadok óta művelik. Irányzatunkat Ch'ang nagymester dolgozta ki a Yang stílusú tai chi chuan tanulmányozása után. Ha a dolgok mélyére nézünk akkor kiderül, hogy ez nem egy új rendszer. A stílus a tradiciókhoz híven őrzi a Yang stílus jegyeit. Chang nagymester a módszer kidolgozásakor figyelembe vette a tai chi végrehajtásához szükséges alapelveket és újragondolta a formában szereplő technikákat.  Az általunk gyakorolt stílusban pusztakezes és fegyveres formát lehet tanulni. A formagyakorlatok rendszert alkotnak, mely a kiteljesedéshez segítik hozzá a gyakorlót.

A rendszer lassú, könnyed és kecses mozdulatból áll. A hagyományos kínai orvostudomány szerint lassú nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az izületeket, a gerincet és a test feszültséggócait, helyreállítva a szabad mozgás belső energiáját, azaz a chi-t (Qi), melynek megfelelő keringése nélkülözhetetlen az egészségben. Rendszeres gyakorlása jótékony hatással van az izmokra, ízületekre, csontokra és a keringési rendszerre. Kecses és folyamatos mozdulatait mozgásban végzett meditációként is említik, mely segít a stressz oldásában, valamint a test és az elme művelésére is lehetőséget biztosít.

Könnyed és nem versenyorientált jellege miatt a tai chi bármilyen korú ember számára alkalmas, végezhetik az idősebbek és az egészségügyi problémákkal küzdők is, míg a jó fizikai állapotban lévő emberek egy kihívásokkal teli, teljes testedzés örömeit találhatják meg benne.

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.” (kínai szólás)

 


 

 

Oktató:
Lányi Péter
Tai chi oktató
OKJ sportoktató CXB B 626249

Bemutatkozás:
1981. április 27-én születtem Szombathelyen.
1993-ban kezdtem el gyakorolni a Kung Fu-t Sifu Koszogovits Mihály (stílusvezető) vezetésével. Nem sokkal ezután megismerkedtem a tai chi chuannal is. Az idő múlásával több mester módszerét is megismertem.  Ezek közül a "Havasi" irányzat volt a legszimpatikusabb. Előtte úsztam, bicikliztem. 2009 tavaszán kezdtem el oktatni a tai chi chuant az Asram jógaközpontban. A sors úgy hozta, hogy azóta ott nem indítok csoportot, de szeretettel gondolok vissza az asram családias hangulatára. 


Itt olyan kérdésekre kaphatsz választ, hogy hol, mikor és milyen módon tudsz tai chit gyakorolni az egyesületünkben.A három tan tien
A tai chiban mint tudjuk testünk és a környezet eneriájával dolgozunk de tudjuk e hogy milyen enerkiák vannak a testben és a környezetben, illetve azok hol találhatóak. Egy általános leírást olvashatsz az energiaközpontokról illetve az energia fajtáiról a részletekben. Ennél persze összetettebb a kérdés, hiszen nem mondjuk például, hogy a chi a középső tan tienben van. Ha csak ott lenne akkor komoly bajban lennénk. Erről persze bővebben az edzéseken. :)A tai chi egy legendás tanító hagyatéka. Bár azt mondjuk hogy a tai chi ahogy akung fu is több ezer éves tudáson alapszik a tai chi a mai formájábanmég is csak pár 100 éves. A modern értelemben vett tai chi pedig a fő stílusok kialakulásával fejlődött ki. Ennek ellenére a tai chi mindig is volt. A technikák jóval régebbre nyúlnak vissza és az elvek bár nem iylen formában voltak "rednszerbe" összeszedve, de ugyanúgy léteztek.
Ha érdekel bővebben Chan San feng története kattints a tovább gombra.Sokan hallottunk már arról, hogy a tai chi egy harcművészet. Azt is tudjuk hogy a kung fu mint kínai harcművészet sok sok stílust foglal magában. Ezek közül az egyik a tai chi a 3 belső stílus egyike. Amit azonban kevesebben tudnak már, hogy a tai chi is felosztható újabb stílusokra. Itt olvavashatod el a négy legfontosabb stílus leírását.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS