Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Tu-Ky Lam - A Zhan-zhuang és a teljes test erejének használata

Akár hisszük, akár nem, gyermekeink születésükkor képesek egész testük erejét használni. Ha valaha engedtük, hogy egy kisgyermek belekapaszkodjon az ujjunkba, majd megpróbáltunk megszabadulni a fogásából, pontosan tudjuk mennyire nem volt ez egyszerű, hiszen a gyermek teljes testének erejével belénk csimpaszkodik.
Ahogy felnövünk és idősebbek leszünk, izmaink nagyobbak és erősebbek lesznek, így elég kezeinket vagy karjainkat használni mindennapi tevékenységeinkhez, és nincs szükségünk arra, hogy egész testi erőnket bevessük. Végül lassan elveszítjük ezt a természetes ösztönt.

A belső harcművészetek arra törekszenek, hogy felélesszék ezt a velünk született tehetséget, és ezáltal erősebbé és ügyesebbé tegyenek bennünket. A Tai Chi, Xing Yi, Yiquan és a Pakua különféle módokon próbálja elérni ezt a célt: formagyakorlatokkal, lépésgyakorlatokkal és a Zhan-zhuang, azaz az állás gyakorlásával. Ezen gyakorlatok közül a Zhan-zhuang a leghatékonyabb, mert gyorsan képes felépíteni a test megfelelő szerkezetét, tartását, ami ahhoz szükséges, hogy az egész test erejét ki tudjuk használni.

Testi és lelki változások
A fő oka az állások hatékonyságának az, hogy ezek lehetővé teszik az inak, szalagok, csontok és izmok jobb együttműködését, elősegítve, hogy az erő könnyedén mozogjon a lábfejekből a lábakba majd a felsőtestbe, a karokba, a kezekbe mielőtt végül kiszabadul. Mind a test, mind a szellem változásokon megy keresztül az állások gyakorlása közben, így fittebbek és erősebbek leszünk, gondolkodásunk tisztul, mi pedig magabiztosabbá válunk. A következőkben megmagyarázom, miként lehetséges ez.
Induljunk ki a csontvázból, ami testünk tartópillére. Csontvázunk főként csontokból áll. Ha csontjaink nagyok, kemények és nehezek, hatalmas erőt nyerünk. Ha kicsik és könnyűek, sokkal kisebb erő áll rendelkezésünkre. A Zhan-zhuang folyamata során csontjaink megkeményednek és megnehezednek, több erőt biztosítva ezzel a testnek. Akik rendszeresen gyakorolják az állásokat, érezhetik ezt a változást testükben.
Ínszalagjaink kötik csontjainkat a csontvázunkhoz. A szalagok megnyúlhatnak vagy ellazulhatnak, ha ugrunk, szaladunk vagy erőt fejtünk ki. Ha két méter magasról leugrunk, és nem ütjük meg magunkat, az azért van, mert szalagjaink sokkelnyelőként működnek.
Ha szalagjaink erősek, kemények és rugalmasak, erősebbek leszünk, gyorsabban futunk, magasabbra ugrunk, nagyobb erőt tudunk kifejteni. Az állásgyakorlatok segítenek szalagjainknak megedződni.
A szalagokhoz hasonló szerepet játszanak az ínak is szervezetünkben. Ők kötik izmainkat csontjainkhoz. Az állásgyakorlatok, szalagjainkhoz hasonlóan, izmainkat és ínjainkat is megerősítik, megkeményítik, megnövelik. Azok, akik sokat gyakorolják az állást, erősebbek és izmosabbak lesznek, továbbá elméjük is kitisztul. Az elme és a test összehangoltsága, a mozgáskoordináció is jelentősen javul.

A peng energia
Könnyen érezhető, amikor szalagjaink megfeszülnek, hogy erőt adjanak nekünk. A Zhan-zhuang gyakorlása közben figyeljünk arra, hogy ujjaink enyhén hajlítottak legyenek, maradjon köztük egy kis rés és ne felejtsük el hüvelykujjunkat nagyjából 40 fokos szögben behajlítani. A helyes kéztartás megtalálásában sokat segíthet, ha elképzeljük, hogy egy nagy golyót markolunk. (Sok gyakorló említi, hogy gyakorlás közben olyasmit érez, mintha a keze egy sas karma lenne, ami egyébként elég jó hasonlat.) A helyes tartás megtalálása után érezhető, ahogy ínjaink és szalagjaink mekkora erőt közvetítenek ujjainkba és tenyerünkbe, ami erőssé tesz minket.
Figyeljük meg, hogy bár a hüvelykujjunk behajlítása nem igényel nagy erőkifejtést, mégis hatalmas erőt kölcsönöz kezünknek, és íjhoz teszi hasonlatossá karunkat. Így karunk megtelik a peng energiával, anélkül, hogy nagy erőt fejtenénk ki. Ezzel az energiával könnyen támadhatunk, vagy háríthatunk egy ránk irányuló támadást. Egyszerre vagyunk ellazultak és erősek. Ez a peng energia hatása.
A peng energia nélkülözhetetlen a Toló Kezek gyakorlásában, hiszen nélküle nem lehet megfelelően végezni a gyakorlatot, nem lehet tovább fejlődni. Az oktatók sokszor utasítják diákjaikat, hogy Toló Kezek gyakorlása közben lazuljanak el, ne használják testi erejüket. Ugyanakkor, amikor a diákok ellazulnak, sokszor elvesztik erejüket és így könnyedén ellökik őket. Ezt elkerülendő testi erejüket kezdik használni, erőt erő ellen vetve.
Bár fizikai erőnket használni Toló Kezek közben hiba, nem fejteni ki erőt is hiba. A peng energiára van szükségünk a Toló Kezek gyakorlásához. A gondot az okozza, hogy a legtöbb gyakorló nincs tudatában annak, hogy mi a peng energia. Ezeknek a diákoknak minden nap foglalkoznia kellene az állásokkal, kezüket a megfelelő pozícióba hajlítva, így aktiválva a peng energiát, és gondjaik azonnal megszűnnének. Nem lenne könnyű ellökni őket, és könnyebben mozdítanák el ellenfelüket. Toló Kezek tudásuk szárnyalni kezdene. Az állások gyakorlása megindítja a peng energiát. Ez annak a jele, hogy testünk kezd egy egységként dolgozni.

Az energia gyűjtése és elengedése
A Zhan-zhuang folyamatos gyakorlásával testsúlyunk és chi-nk (belső erőnk), a lábunkba süllyed. Érezhetjük, hogy lábaink mélyen és erősen a talajba gyökereznek. Belső erőnk gyarapszik és fejlődik a gyakorlás során.
Az erő a lábainkból úgy aktiválható, ha azokat minél erősebben a talajba nyomjuk. Hogyan tehetjük ezt? Általánosságban véve, a fa ölelésének helyzetében hátulsó lábunk (csípőnk, térdünk és lábfejünk), az első láb irányába nyom, míg első lábunk az energiát a talaj felé vezeti ezzel fékezve, megállítva a hátsó láb előre történő mozgását. A két lábunkban keletkező energia összeolvad, és felfelé áramoltatja a chi-t a kezeinkbe és onnan kifelé.
Haladó gyakorlók tudni fogják, hogy ez a folyamat ennél sokkal összetettebb. Az energiák szabadon engedése előtt, van egy rövid gyűjtési pillanat. Megfelelő helyzetben kell lábainkra nehezedni, megemelni a fejünket (ezt sajnos sokan elhanyagolják) és engedni kell súlyunkat és energiánkat a lábaink felé süllyedni. Ezután hagyjuk csípőnket hátrafelé mozdulni és jobban a hátsó lábunkra terhelünk.(Hátrasüllyedéskor térdeink távolodnak egymástól, első térdünk enyhén előre mozdul, a hátsó enyhén hátra. Olyan, mintha lábainkkal egy egyre táguló rögbi labda alakú léggömböt tartanánk. Hátsó lábunk a talajba nyomódik, míg első lábunk a térd előre mozgásával és a sarok enyhe elemelkedésével az energiát fel és hátrafelé közvetíti) Ez az energiagyűjtés pillanata.
Amikor kiengedjük az energiát csípőnk és térdeink közelítenek egymáshoz, záródnak. (Első sarkunk süllyed, ami hátrahúzza elülső térdünket, egy pillanatban azzal, hogy hátsó lábunk térde előre mozog és csípőnk követi ezt a mozgást.) Hátsó lábunk előre nyom, míg első lábunk a talajba süllyed. Így pumpálják és engedik el az energiát lábaink.
Felsőtestünkben törzsünk előre mozdul, így tolva előre karjainkat és lehetővé teszi az energia kiszabadulását. Az alkar olyan, mint egy szög és a felsőtest, mint egy kalapács, ami erősen lecsap a szögre. Ez a folyamat az energia előre kivezetését írta le. Hátrafelé a folyamat megfordításával engedünk energiát, míg az oldalra történő kivezetés ennek egy variációja. A gyakorlat négy irányú végrehajtása segít tökéletesíteni ezt a képességet.

Végkövetkeztetés
A Zhan-zhuang erősíti imainkat, csontjainkat, ínjainkat és szalagjainkat, hogy segítse összhangban történő munkájukat, ami hozzásegít minket teljes testünk erejének használatához. Segít felépíteni a megfelelő tartást testünkben ahhoz, hogy testünk erejét egy egységként vethessük be; a lábainkban, törzsünkben és karjainkban rejlő erő gyorsan ez ellenfél ellen irányítható. Ellenfelünk érezheti, ahogy hatalmas erő áramlik belőlünk felé, és semmit sem tehet ez ellen.
A Zhan-zhuang minden belső harcművészet alapja, erőssé és egészségessé tehet bennünket. Az állás gyakorlása nélkül minden edzésünk időpocsékolás.
Bár ez a cikk inkább az izmokra, csontokra és szalagokra koncentrál, nem szabad elfelejteni elménk fontos szerepét a testünkben zajló legapróbb mozgások összehangolásában az állások gyakorlása közben.


Forrás: http://tukylam.freeoda.com/ (Fordította: Gabi) 

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS