Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Hol tanuljunk tai chit?
Mindenkiben felmerült bizonyára a kérdés, hogy hol tanuljon bármit is. Mert mi yang chen fuvan, ha nem a megfelelő embertől tanulom meg? Vagy nem is azt tanulhatom, amit akarok. Érdemes e fehér embertől tanulni azt, amit a kínaiak fejlesztettek évezredeken át? Vagy keressek inkább egy kínai mestert, aki majd megtanít?

Sokakban felmerül a kérdés, hol is kellene tanulni a kung fut vagy a tai chit. De valószínű igaz ez az összes stílusra. Érdemes sok szempontból megvizsgálni a kérdést.

Chinese manAz egyik fontos kérdés az szokott lenni, hogy van itt kínai mester is, miért ne tanuljak tőle? Igen, lehet a kung fu a kínaiak által lett kifejlesztve. De a karatét miért nem egy japántól tanulják? Azonban van ennek azért komolyabb magyarázata is. A Csing dinasztia idején a Shaolin kolostort lerombolták (kb. a 19. század végén), mivel az akkori uralkodó fenyegetve érezte magát a nagy tudású papok által. Ez érthető volt részben, mivel azt tartották, hogy egy Shaolin harcos ereje 100 kínai katonáéval ér fel és 1000 átlag emberével. Mikor tehát ez az uralkodó leromboltatta a kolostort, a harcosok egy része meghalt, másik része pedig a környező országokba menekült, mint Hongkong, Tajvan, Kazahsztán. Ezek után a kung fu és tai chi stílusok egyre sokasodtak. Minden mester egy kicsit elvett, egy kicsit hozzátett. Egyik sem jobb vagy rosszabb mint a másik, de minden stílus inkább Kína határain kívül fejlődött. Kínában kevés olyan ember maradt, aki igazán ért a kung fuhoz vagy tai chi-hez, ott mostanra a modern wushu és a modern tai chi az elterjedt. A vezetőség engedélye alapján a tai chit ledegradálták egészségmegőrző tornává, amire kétségtelenül alkalmas. Azonban a tai chi több ennél. Ezen a ponton el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk tanulni. Ha csak egy kis mozgás a célunk, akkor bármelyik oktató jó nekünk. Legyen az kínai, magyar vagy akár német...
 
A másik nagy kérdés, hogy kis hazánkban melyik a legjobb oktató vagy stílus. Ezt nehéz megmondani, ugyanis mindenkinek más megfelelő. Mivel különböző személyiségek, különböző alkatúak vagyunk, ezért nem igazán lehet azt mondani, hogy csak ez vagy csak az a jó. Érdemes megismerni több stílust, több oktatót. Persze még így is lehet, hogy elveszünk a lehetőségek tengerében. Azt gondolom, hogy az ember érzi, hol van jó helyen. Érzi azt, hogy jó-jó, de valami mégis hiányzik. Vagy igen, ez nekem most megfelel. Természetesen ehhez azért el kell telnie egy kis időnek. Legrosszabb esetben később keresel magadnak egy másik oktatót, aki remélhetőleg jobban megfelel.

Ennek ellenére azért mégsem mindegy teljesen, hogy kit választ az ember oktatónak. Szerencsére a kínai harcművészetekben ritkán látni olyat mint mondjuk a jóga esetében, hogy két éve gyakorlok és fél éve oktatok is, gyere hozzám tanulni! Jellemzően, akik manapság valamilyen kung fut tanítanak, azok nem fél éve találkoztak a kung fu-val először. Persze érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi van a másik véglettel. Biztos találni olyan embert az interneten, aki úgy hirdeti magát, hogy 30 éve vagy még hosszabb ideje gyakorolja a kung fut. Kérdés, hogy 30 évvel ezelőtt kitől és mit lehetett hazánkban tanulni. 

Amikor itt még javában dúlt a szocializmus, viszonylag kevesenBunyó voltak, akik ilyen sportokat tanulhattak. Talán a karate volt az első, ami bejött hazánkba (persze erről nem végeztem mélyebb kutatást, de szinte biztos vagyok benne, hogy az volt akkoriban a legelterjedtebb). Közvetve én is tanultam olyan mestertől egy egészen rövid ideig, aki talán aikidot tanult és abból avanzsálódott kung fu mesterré. Hasonló megoldás a jó bunyós vagyok, választok hozzá valami stílust. Nem mondom, hogy tőlük nem lehet tanulni, viszont nem biztos, hogy az olyan kung fu, amit mások is kung fu-nak neveznének. Hozzáteszem, butaság bírálni bárkinek is a stílusát vagy ismereteit, hiszen mindenki azt tudja oktatni, amit neki is megtanítottak. És ha nem volt lehetősége mélyebben megtanulni a stílust, az még nem azt jelenti, hogy rossz oktató vagy rossz mester.

Igazából nehéz rosszul dönteni, hiszen mindenki maga dönti el, hogy az amit tanul tetszik-e neki, illetve hiteles-e az oktató. Persze azért biztos vannak árulkodó jelek. Magam részéről attól tartózkodnék, ha alapvető kéz-láb technikákat nem tudnak megtanítani. Illetve ha a szellemiség nem stimmel. És mit értünk szellemiség alatt? Erre mindenkinek lesz ideje rájönni. Addig is jó gyakorlást mindenkinek.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS