Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

A harcművészetek felosztása
Ha kínai harcművészetekről beszélünk akkor nagyon sok irányzatról van szó. Szinte megszámlálhatatlan stílus között van ugyan némi rendszer, de összességében azt lehet mondani, hogy ahány oktató és gyakorló annyiféle irányzat alakulhat ki. Minden stílusnak megvan a stílusjegye, ami alapján meg lehet róla mondani, hogy melyik irányzat. Pár gondolatot olvashatsz a kínai harci művészetek felosztásáról és kialakulásáról.

Amikor kínai harcművészetről beszélünk (Wushu/Kung Fu), alapvetően két irányzatot különböztethetünk meg. Egy külsőt (Wei Kung) és egy belsőt (Nei Kung). A külső kung fu stílusok, mint pl.: a shaolin kung fu állat irányzatai, elsősorban a fizikai adottságokat és erőt használja fel a harcban. Ellenben a belső kung fu irányzatok pl.: a Shing Ji Chuan, a Ba Kua Chuan és a Tai Chi, elsősorban a Chi-t a testünkben keringő belsőenergiát alkalmazza.

A kínai harcművészetek kialakulása:

Furcsa mód a kínai harci művészetek alapjai nem Kínához, hanem Indiához köthető. Akár csak a jóga a kung fu is egy kicsit Indiából ered. Bár a két dolog nem összehasonlítható, de későbbiekben kialakult tai chi chuanban mégis megfigyelhetők a jóga alapjait is képező filozófiák. Sok harci művészet és spirituális rendszer szülőhelye volt India. Mostanra persze már más országokba kerültek ezek a rendszerek és elképzelhető, hogy szülőhelyükön egyáltalán nem is gyakorolják.
A kínai harcművészeteket egy indiai buddhista szerzetes Boddhidarma alapozta meg. Eredetileg a Lang dinasztiabeli Po császárt kereste fel azzal a szándékkal, hogy a buddhizmus tanait terjeszthesse Kínában. Ekkor még nem is a harci művészet fejlesztése volt a cél.

taichi_clip_image002Boddhidarma a legendák szerint Honan tartományban alapított meg a Shaolin kolostort ahol aztán Budhista tanokat oktatta. A szerzetesek idejét a tanok megismerése és a meditáció töltötte ki. Boddhidarma felfigyelt arra, hogy a meditáció annak ellenére, hogy nem járt fizikai terheléssel mégis rettenetesen kimerítette a tanítványait és azok folyton elaludtak. Ekkor határozta el, hogy fizikailag is meg kell edzeni a tanítványait, ahhoz hogy a meditatív tevékenységeket is jobban bírják. Boddhidarma az állatok mozgásán, támadásán, védekezésén alapuló mozgásokat dolgozott ki, melyek megerősítették a szerzeteseket. A rendszer kifejlesztése közben világossá vált, hogy az állatok támadását és védekezését az emberek is tudják alkalmazni támadó és védekező technikaként. Ebből aztán később kifejlesztették a rendszert, amit ma kung fu ként ismerünk. Kezdetben 5 állatot figyeltek meg: a tigris, leopárd, kígyó, daru, sárkány. Később több más állat mozgását is beépítették a rendszerbe, mint az imádkozó sáska, majom és még sorolhatnám.

Napjainkban több száz különböző külső stílus ismert. Illetve 3 belső stílus. Igaz nem minden esetben lehet élesen elkülöníteni a külső és belső stílusokat. Hiszen mindkét fő csoport stílusaiban megtalálható például a Chi Kung amely a belső erő fejlesztésére szolgál.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS