Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Fontosabb mesterek tai chi történetében
Pár sorban elolvashatod, hogy kik voltak azok a mesterek, akik a tai chi fejlődéséhez hozzájárultak. A Chang stílus mestereit is bemutatom pár sorban.

Chang San Feng

tai_chi_chuanA wudangpai legendás alapítója (1279-1368). Hivatalnok fiaként klasszikus képzésben részesült és hosszú időn keresztül foglalkozott a shaolin csuanfával. Később taoista szerzetesként a Wudang-hegyi Fehér Felhők kolostorába vonult. A legendák szerint az életpontok negatív stimulálásával is foglalkozott, ezt halálraítélt rabokon is kipróbálta. Ezekről a pontokról saját bronz szobrot is készített. Különleges szokásai: éjszaka, újholdnál forma gyakorlás, éjszakai hegymászás, kardtáncoltatás, klasszikusok olvasása esős éjszakákon, éjféli meditáció. Egy meditáció során 24 tündér jelent meg előtte, mindegyikük egy eltérő mozdulatot adott elő. A kemény ellenpólusaként dolgozta ki a lágy harcművészetet. Egy másik legenda kissé másként mutatja be a tai chi kialakulását. Egy napon, mikor éppen kedvenc írásait tanulmányozta figyelmes lett egy madár énekére és ablakából hallgatta. Kis idő múlva a madár meglátott egy összetekeredett kígyót a fa lábánál. Abbahagyta az éneklést, kiterjesztette szárnyait, és lecsapott ellenfelére. A kígyó hamar észlelte a veszedelmet és a madár támadása elől körkörös mozdulatokkal, hajlongással próbált kitérni. Ha a madár a fejét támadta akkor elhúzódott és farkával támadott vissza, ha farkát támadta akkor a pedig fordítva cselekedett. A madarat ahányszor csak ellentámadás érte, tehetetlenül és zavartan szállt vissza a fára. Hosszú idő telt el anélkül, hogy döntő csapásra került volna sor. A Halhatatlan szerette volna közelebbről megnézni az összecsapást, de mire odaért, a kígyó és a madár már eltűntek. Chang Shan Feng ezt a küzdelmet használta fel a tai chi chuan elméletének megalkotásához. Az összetekeredett kígyó a tai chi szimbólumára emlékeztette, mely szerint a lágy mindig felülkerekedik a keményen.


A régi yang stílus megalapítója Yang Lu Chan (1799-1872)

harom_mesterA Tuan hercegi ház, a főváros egyik királyi családja, nagyszámú birkózót és harcművészt alkalmazott. Yang mestert több nagy harcművész is kihívta, de ezek közül csak egyet, a hercegi ház hírneves öklözőjének kihívását fogadta el. Yang azt javasolta a harcosnak, hogy verekedés helyett inkább egymással szemben üljenek le két székre az öklüket összeérintve, és ebből a pozícióból próbálják egymást kibillenteni. Röviddel a küzdelem megkezdése után a boksz nagymester izzadni kezdett, széke pedig egy nagy reccsenés után eltört. Yang mester felsegítette a földről és így szólt: „ A mester jártassága valóban fenséges, csak az ő széke nem volt olyan erős mint az enyém”. A bokszmestert annyira meghatotta Yang mester szerénysége , hogy később sem felejtette el dicsérni a mester tudását. Hírneve messze földre elterjedt.

Yang Lu Channak három fia volt, akik közül kettő lett tai chi harcos. Kettőjük közül Yang Chian volt, aki egész magas szinten sajátította el ezt a művészetet. Legkiemelkedőbben a lándzsával bánt, mellyel könnyedén mozgatott sérülékeny tárgyakat is anélkül, hogy kárt tett volna bennük. Chian az apja által könnyebbé, és mindenki által gyakorolhatóvá tett stílust tanította, melyet középső stílusnak hívnak. Neki szintén három fia volt. Közülük Yang Chao-chin volt, kemény tanítási módszerei és pimasz harcmodora miatt vegyes érzelmeket váltott ki az akkori emberekből, de később az ő fia, Yang Chen-fu a tai chi egyik legismertebb embere lett.


Yang Chen-fu - Nagy Yang stílus

yang_chen_fuA mesterek közül ő volt az első, aki a tai chi chuant széles körben kezdte tanítani. Yang Chen-fu kedves fiatalember volt. Gyermekként nem szerette a tai chi chuant gyakorolni. Az volt a filozófiája, hogy a tai chit nem egy ellenfél ellen, hanem ezer ellen kell gyakorolni. A filozófiája következtében csak 20 évesen kezdte gyakorolni a tai chit, amikor is belátta, hogy a tai chi nem csak egy, hanem több ellenfél elleni harcban is utat mutat. Felismerte azt is, hogy a harcművészetet bárki gyakorolhatja, és a gyakorlatok jótékony hatással vannak különböző betegségekre is. Az ő nevéhez fűződik a tai chi ismertsége, mivel ő fordult szembe elsőként a hagyománnyal, miszerint a tai chit csak a Yang család tagjai gyakorolhatják. Legügyesebb tanítványa később Cheng Man-ching lett.


A Wu stílus megalapítója

Régi Wu stílus: Wu Yu-shing. Wu mester egy Wushu szakértő családból származott és emellett a családdal kapcsolatban álló Yang Lu-chan-tól tanulta a tai chi művészetét. Később a Chen stílust is kitanulta Cheng Chang-shin-től. A mester ekkor már azt gondolta, hogy mindent tud, amit a tai chiről tudni lehet. Nem sokkal ezután kezébe került Wang Chün-yüe írása. A könyv hatással volt életére és ezek alapján megírta két fő alkotását a Négy dolog titkos formulájának átadása, és a Fontos pontok egy Wushu mester részére című könyveit.

Új Wu stílus: Wu Chien-chuan aki apjától tanulta a tai chit illetve a Yang stílus tanulmányozásával egy új irányzatot hozott létre.


Sun Stílus

Hao Wei-chen egyik tanítványa volt Sun Lu-tang. Hao Wei-chen a régi Wu stílus egyik jeles mestere volt. Sun mester tai chi tanulmányai előtt már másik két belső stílust is tanulmányozta a Pa Kua Chuant és a Hsing I Chuant. A legenda szerint Hao Wei rokonai érkeztek meglátogatni Őt mikor balesetet szenvedtek. Sun mester látva mi történt velük segítségükre sietett. A segítségért cserében Hao Wei megtanította Őt a tai chi Wu irányzatára. Sun mester ezt és korábbi ismereteit ötvözve hozta létre a Sun stílust.


Chen stílus

chen_wang_tingChen Wang Ting (1600-1680), aki a Ming időszak végén és a Qing- dinasztia uralkodásának kezdetén élt, számtalan utazása során a Quanfa több stílusát is elsajátította és már korán elismert harcművész , emellett Shandong tartomány katonai elöljárója volt. Harcművészetéről alkotott nézeteit összekötötte a kínai orvoslással. Szülőfaluja (Chen Jia Gou, a Chen család faluja) védelmezésekor sok elismerésben részesült és nagy tisztelet övezte. Mikor idősebb lett, falujában maradt és az általa elsajátított legjobb technikákból létrehozott egy új stílust, melyet a taoista filozófiára támaszkodva Taiji quan -nak nevezett el. Ebbe a Daoyin-ból és a Tuna-ból vett technikákat is belefoglalta. Különösen nagy hatással volt rá Wang Zong Yue, a Changquan mestere és Qi Ji Guang írásai. Innentől a Chen család stílusa hagyományozódott generációkon át napjainkig.


Chang Dong Sheng "Repülő Pillangó" - A Chang stílus megalapítója

chang_dung_shengSzakértők szerint a XX. század egyik legnagyobb harcművésze volt. A shuai chiao nagymestere sohasem hátrált meg egy kihívás elől sem, és ami ennél is fontosabb, sohasem távozott vesztesen egy kihívás után sem. Számos stílusban járatos volt - Shuai Chiao, Lo-Han, Ba-Kua, shaolin kung fu. A tai chi chuant Lee Jing-lin-től tanulta meg. A harcművészet magas fokú átélése és a harcművész társadalomban szerzett hírneve folytán ezek közül két stílust alakított át: az egyik a Ch'ang Shih Tai Chi Chuan, a másik a Hsing-Jing Chuan.

Ch'ang nagymester oktatott néhány különleges helyen is: Tajpeji Központi Rendőrakadémia, Nankingi Harcművészeti Intézet. Ő volt Tajvanon minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse, ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője. Nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének, beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott. 78 éves korában hunyt el. Tajvanban "élő nemzeti kincs"-nek tekintették és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették.

1982-ben Ch'ang nagymester megalapította a I.S.C.A.-t, és nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének. Beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott.

A Chang Stílus tovább él Hwang Ching Zeng által, aki Chang mester egy taivani tanítványa.


Hwang Ching Zeng


Hwang Ching Zeng nagymester 1943-ban született Taiwanon. Már egész fiatalHwang mester korában elkezdte harcművészeti tanulmányait. Különböző mesterektől tanult és több mesterfokozatot is szerzett. Később találkozott Chang mesterrel és ismerkedett meg a Shuai Chiao technikákkal, amely annyira lenyűgözte, hogy beállt Chang mester tanítványai közé. Hamar a legjobb tanítvánnyá vált és a Tajpeji Központi Rendőrakadémián Chang mester asszisztense lett. Hwang mester nemcsak a Shuai Chiaot tanulta meg, hanem jártas volt a belső stílusokban is különösen a tai chi gyakorlásában. Élete folyamán rengeteg versenyen indult, amiket rendszerint meg is nyert. Később Németországba költözött, ahol aztán megalapította a kung fu iskoláját. Itt tanult többek között Dietmar Halbach is aki később mestere volt Detleff Leppkes mesternek is. Hwang mester szakmai okokból többször is költözött Németország területén így alapozva meg a Chang Kung Fu németországi népszerűségét.

A mester élete utolsó szakaszát a Taipeji Rendőrakdémia élén tölti.Detlef Leppkes

Detlef Leppkes nagymester Dietmar Halbach majd Hwang Ching Zeng tanítványa Detlef Leppkesvolt. Shuai chiaot, Shaolin Kung Fut és modern wu-shut tanult, a belső stílusok közül pedig a Yang stílusú tai chi chuant gyakorolta. Mikor 1995-ban felkereste őt a magyarországi stílusvezető, Sifu Koszogovits Mihály, Detlef mester nagy örömmel vállalta a magyarországi Shaolin Kung Fu Association szakmai munkájának irányítását. Leppkes mester vezeti a "Verein für Kung Fu und Tai Chi" egyesületet Németországban. Ettől kezdve a szakmai továbblépést, a nemzetközi kitekintést aV.F.K.T.V.F.K.T. segíti Detlef Leppkes mester irányításával.

  • 1982 Tréner a Kung Fu és a Tai Chi Chuan-osztály a TV Asberg-nél

  • Nemzeti edzője a Shaolin Kung Fu Egyesület Magyarországnak 1995 óta

  • Tréner a Kung Fu Tanszék Sportközpont Bonnban 1982-2000

  • Judo és Jiu Jitsu tanítvány

  • Hallgatója mester K. Halbach-Dietmar-nak

  • Hallgatója nagymester Hwang Ching-Zeng-nek

  • A Shaloin Kung Fu nagymestere

  • Kung Fu és Tzu Wei Shu tréner engedéllyel rendelkezik 1982 óta

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS