Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Energiaközpontok és energiák a testben
A három tan tien
A tai chiban mint tudjuk testünk és a környezet eneriájával dolgozunk de tudjuk e hogy milyen enerkiák vannak a testben és a környezetben, illetve azok hol találhatóak. Egy általános leírást olvashatsz az energiaközpontokról illetve az energia fajtáiról a részletekben. Ennél persze összetettebb a kérdés, hiszen nem mondjuk például, hogy a chi a középső tan tienben van. Ha csak ott lenne akkor komoly bajban lennénk. Erről persze bővebben az edzéseken. :)

Három fő Tan Tien elhelyezkedése a testben, és funkciójuk:

A három tan tien Sang Tan Tien (felső):
  Felső elixír mező: Helye a két szemöldök között és fölött, a homlok közepe alatti kis mélyedésben van, közvetlenül a koponyacsont mögött. Az intelligencia, a dolgok természetének gyors és mély megértése és más világokba nyíló kapu. Nem jó ha mozog, mert ha lesüllyed az orrig akkor az egót táplálja.

Zhong (középső) Tan Tien: Középső elixír mező: Természetes helye a rekeszizom környékén (gyomorszáj), közvetlenül a bőr alatt van. Ez jó ha mozog, a nőknél főként a szív közelében helyezkedik el, a férfiaknál pedig lesüllyed egészen a köldökig idős korra. Ez a központja az érzelmek uralásának, az élethelyzetek örömteli megélésének, a Yin- Yang egyensúly fenntartásának.

Xia (alsó) Tan Tien: Alsó elixír mező: Helye a köldök alatt három ujjnyira van. Ez irányítja a testi erőt, gondolati és érzelmi nyugalmunk kapuja, egyensúlyi pont. Ez a központ könnyebben merül ki, mint a másik kettő ezért jó, ha rögzítjük vagy NeiGong gyakorlatokkal lefelé tereljük.


Mi a három kincs?

Jing: Szexuális energiaként is fordítják, de ezt az erőt használjuk a születésünktől. Egy része a szülőktől öröklött, mennyisége nem növelhető, de a hiánya pótolható főként olyan növényekből, amelyek elállnak hosszabb ideig szobahőmérsékleten (magvak, gyökerek).
A Jing a vesékben lakozik és irányítója az alsó Tan Tien. Ha lefelé irányítják, akkor nemi váladékként, menstrumként vagy spermiumként távozik a testből.

Qi (Chi): Maga a szó légzést jelent, de valódi jelentése sokkal több ennél. Ez a testünkben keringő belső energia, melyet némi gyakorlással, légzéssel  és tudattal képesek vagyunk irányítani. A Qi mozgatja a Yint és a Yangot. A Qikung gyakorlatok célja is az, hogy ezt a belső energiát a lehető legnagyobb mennyiségben halmozza fel az emberben. Ahol sok a Qi ott boldogság, egészség és hosszú élet van. A vér szállítja ezért sok ezer útja van a testünkben, de vannak fő meridián vonalak is ezek vastagabbak a többinél. Sok energiát (Qi-t) veszítünk, pazarlunk lelki gondokra, helytelen táplálkozásra, múltba-jövőben ábrándozással, testnyílásokon- mirigyeken keresztül is. Ne csak megszerezni, meg is kell tudni tartani a Qi-t. Ha már elég sok van belőle a rezgésszáma növekszik, ekkor az életminőségünk gyökeresen átalakul, spirituális utazásba kezdünk, számos csodán át. Legvégül annyi Qi gyülemlik fel, hogy már inkább energia semmint test leszünk és megszabadulunk a lét rabságából, korlátaitól, és megvilágosodunk.

Shen: A valódi szellemi tudat. Az egó mögötti gondolatoktól mentes, bölcs szellemiség, aki nem ítélkezik, csak szemlélődik. Ahol a Shen megjelenik ott a Qi is hamarosan összegyűlik (valódi tudatosság). A Shen a felső Tan Tienben található.  Nem igazán használja a mai ember, mert a gondolatokat jutalmazza inkább a világunk, pedig ezt az energiát használva döntéseink magabiztosak és helyesek lesznek, melyek megegyeznek a tao az univerzum akaratával, folyamával. A régi uralkodók is ezt használták.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS