Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

A tai chi kialakulása
A tai chi egy legendás tanító hagyatéka. Bár azt mondjuk hogy a tai chi ahogy akung fu is több ezer éves tudáson alapszik a tai chi a mai formájábanmég is csak pár 100 éves. A modern értelemben vett tai chi pedig a fő stílusok kialakulásával fejlődött ki. Ennek ellenére a tai chi mindig is volt. A technikák jóval régebbre nyúlnak vissza és az elvek bár nem iylen formában voltak "rednszerbe" összeszedve, de ugyanúgy léteztek.
Ha érdekel bővebben Chan San feng története kattints a tovább gombra.

Tai Chi Chuan kialakulása:

Chang San Feng

chang_sang_fengA wudang pai legendás alapítója (1279-1368). Hivatalnok fiaként klasszikus képzésben részesült és hosszú időn keresztülfoglalkozott a shaolin csuanfával. Később taoista szerzetesként a Wudang-hegyi Fehér Felhők kolostorába vonult. A legendák szerint az életpontok negatív stimulálásával is foglalkozott. Ezt halálraítélt rabokon is kipróbálta. Ezekről a pontokról saját bronz szobrot is készített. Különleges szokásai: éjszaka, újholdnál forma gyakorlás, éjszakai hegymászás, kardtáncoltatás, klasszikusok olvasása esős éjszakákon, éjféli meditáció. Egy meditáció során 24 tündér jelent meg előtte, mindegyikük egy eltérő mozdulatot adott elő. A kemény ellenpólusaként dolgozta ki a lágy harcművészetet.

Egy másik legenda kissé másként mutatja be a tai chi kialakulását.  Egy napon, mikor éppen kedvenc írásait tanulmányozta figyelmes lett egy madár énekére és ablakából hallgatta. Kis idő múlva a madár meglátott egy összetekeredett kígyót a fa lábánál. Abba hagyta az éneklést, kiterjesztette szárnyait, és lecsapott ellenfelére. A kígyó hamar észlelte a veszedelmet és a madár támadása elől körkörös mozdulatokkal hajlongással próbált kitárni. Ha a madár a fejét támadta akkor elhúzta a fejét és a farkával támadott vissza, ha farkát támadta akkor a pedig fordítva cselekedett. A madarat ahányszor csak ellentámadás ért, tehetetlenül és zavartan szállt vissza a fára. Sok idő telt el döntő csapás nélkül. A Halhatatlan szerette volna közelebbről megnézni az összecsapást, de mire odaért a kígyó és a madár eltűntek. Chang Shan Feng ezt a küzdelmet látva felhasználta a tai chi chuan elméletének megalkotásához. Az összetekeredett kígyó a tai chi szimbólumára emlékeztette mely szerint a lágy mindig felülkerekedik a keményen.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS