Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

A négy fő tai chi stílus.
Sokan hallottunk már arról, hogy a tai chi egy harcművészet. Azt is tudjuk hogy a kung fu mint kínai harcművészet sok sok stílust foglal magában. Ezek közül az egyik a tai chi a 3 belső stílus egyike. Amit azonban kevesebben tudnak már, hogy a tai chi is felosztható újabb stílusokra. Itt olvavashatod el a négy legfontosabb stílus leírását.


A négy fő tai chi stílus.

Chen Tai Chi

A stílus jellemzői az élénk, erőteljes és mély állások, csavarodó mozgások, melyek a spirális erő használatát tanítják. A gyakorlatban a lágyság és keménység, a gyors és lassú mozdulatok kiegészítik egymást.
Akrobatikus elemeket is tartalmaz. Pl. ugrórúgások Pusztakezes formákat, fegyveres formákat ( kard, lándzsa), küzdelmet tartalmaz. Az új chen irányzatok anyaga redukálódott, egészség megőrzése felé tolódik el. Modern irányzatok a wushu irányába tolódtak el.

Yang Tai Chi
harom_mesterA régi yang stílus megalapítója Yang Lu Chan ( 1799-1872). A Chen családnál dolgozott napszámosként, lelkesen érdeklődött a harcművészetek iránt.
Titokban elsajátította a technikákat. Később átalakította a chen stílust.
Jellemzője a lassú folyamatos előre és hátra hullámzó mozgás. Az új yang stílus Yang Chen Fu nevéhez fűződik.(1883-1936) Több változtatást bevezetett, létrehozta mai formáját. A stílus lágyabb, harmonikusabb lett, melynek végrehajtása során egyenletes sebességet írtak elő. Jellemzőit két fogalommal lehet megragadni:

Lesüllyesztés: a felsőtest ellazítása és a has alsó részére való koncentráció.
Lazítás: a test és a szellem oly módon való ellazítása, hogy a chi a meridiánokon keresztül akadálytalanul áramoljon.
A mai yang stílusok jellegzetessége a mozdulatok lassú végrehajtása. Többféle mozdulatsor jött létre. Rövid és hosszú formák vannak. Fegyverek: kard, szablya, legyező, hosszúbot, lándzsa.


Wu stílus

wu_quan_youA wu taichi két egymástól különböző irányzatot takar/ névegyezőség/, amely egy időben alakult ki. Régi Wu és új Wu.

Régi Wu:  A régi yang stílusból alakult ki. Hasonlít hozzá, azonban más a  kifejezésmódja. Wu Quan You alapította.(1934-1902) Halála után két irányzattá vált: Északi és Déli stílussá. A kettő között minimális a különbség. Az előre döntött testtartás jellemzi. A mozdulatok erősebbnek tűnnek, mint a yang rendszerben , a mozgások által leírt köröknek kisebb a sugara. A következő elvek szerint gyakorolnak: könnyedség, mozgékonyság, a váltás lehetősége és a semlegesítés képessége. A következőkből épül fel: lassú hosszú forma, lassú rövid forma, gyors forma, ragadós kezek(tuishou), fegyveres formák és szabad harc.

Új Wu: Wu Yu Xiang alapította.(1812-1880) A yang és a chen taichi ötvözete. A stílus elvei a következők:  állandó mozgás, lazaság, üres és teli váltakozása, egyenes test, a belső chi mozgatása a testben, a kezek nem nyúlnak túl a láb vonalán. A mozgásformák gyorsak és szűkek.

Sun stílus

sun_tai_chiA sun stílust Sun Lu Tang (1861-1933) dolgozta ki a hao stílusból. Mivel magas szinten űzte a pakua és a xingi chuant, ezekből is átvett technikákat. Jellemző rá a gyors kivitelezés és a sok lábtechnika. Formák : hosszú és rövid kézforma, kardforma, sun versenyforma. 97 mozdulat jellemzi.


GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS