Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Feng shui és a chi
Egy ősi kínai térrendezési művészet, mely segít meghatározni Feng shuiéletünknek és személyiségünknek, a legmegfelelőbb környezetet. Életminőségünkre és lelkiállapotunkra nagy hatással van a közvetlen környezet, ahol élünk. Mindannyian ismerjük hazánkban a '70-80-as években épült tipikus sablonházakat, ahol a harmónia és a szépség fel lett áldozva a praktikusság vagy inkább a szükség oltárán. Szerencsére azóta a tervezők már figyelembe veszik az építtető igényeit és rendszerint alkalmazzák is a feng shui-t. Mivel életünk legnagyobb részét az otthonunkban töltjük el, ezért érdemes alapos munkát végezni és már a tervezéskor figyelembe venni a feng shui elveit.


Ba Gua a feng suiban

A ba gua kifejezés eredeti jelentése ba: nyolc gua terület. A ba gua tulajdonképpen a világ energetikai térképe. Szimbóluma a Yin-Yang körüli nyolcszög formájú ábra, minden egyes oldala egy gua-t jelöl. A ba gua három vonalból álló szimbólum rendszer.

Kan a víz: kapcsolatban van a karrierrel az életben való helytállással.

Kun a föld: Kapcsolatainkat jellemzi. mélyebb értelemben a befogadást a nőiességet.

Zhen (csen) a föld-rengés: család és az egészségi állapottal van kapcsolatban.

Xun (szun) a szél vagy fa:gazdagság és nekünk kedvező dolgk területe. Mélyebb értelemben jótétemények elfogadásának megélésének képessége.

Tai ji a központ: valami közepét az egészséget a harmóniát jelenti. Ami erre a területre jut az hatással vana többi guára.

Qien (csien) a menny: a kedvesség és támogatás, amit adni tudunk.

Dui (tui) a tó: a kreativitással van kapcsolatban. Kapcsolatban van még a gyerekekkel és a tervek valóra váltásának képességével.

Gen (ken) a hegy: a tudás szimbóluma. Mélyebb értelembe az önismeret és a spirituális felismerés.

Li a tűz: a tisztelet, megbecsülés a ismertség helye.

   ba Gua ég utáni állapot

Feng shui jelekA feng shui gyökerei körülbelül 4000 évre nyúlnak vissza, ezáltal a Kínai Birodalom történelme során sok-sok kultúra és vallás hatással volt rá. Ez a tudomány arra tanít meg minket, hogyan tudunk harmóniában élni környezetünkkel. A Feng Shui elméleti alapját a I Ching adja. Ezt a könyvet többen is írták vagy újraírták, köztük volt Konfuciusz is. A könyv alapját képezi rengeteg kínai tudománynak, mint például az akupunktúra, a tai chi, de használják jóslásra is. A Hang dinasztia uralkodói egyenesen annak tulajdonították évszázadokon át tartó hatalmukat, hogy a feng shui szerint építették fel palotáikat és a kormányzati épületeket.

Napjainkban:


A mai általánosFeng shui kert nézetekkel ellentéteben a feng shui nem csak azt mondja meg, hogy melyik bútor mekkora legyen vagy hova helyezzük el a szobán belül. Kétségtelen, hogy ez is fontos része. Ennél azonban sokkal átfogóbb instrukciókat ad. Személyre szabottan megadja a földrajzi elhelyezést, a tájolást, megmondja hova milyen helyiség kerüljön. Megmondja hova helyezd el az ágyat, milyen irányba, melyik sarokba, mitől milyen távol legyen. Napjainkban a feng shui hatékonysága a világon mindenhol ismert és elismert. Többféle iskoláját tanítják a világ különböző pontjain. Európában főként a lakberendezésben alkalmazott tudomány.

A feng shui elmélete:

A kínai tudósok rájöttek, hogy az energiák hatással vannak mindennapi életünkre, és azt is ismerik, hogy ezt az energiát hogyan tudják maguk javára fordítani és hogyan lehet az ember és a természeti erők közt harmóniát teremteni. Ez a tudás a chi elméleten alapul. Fontosnak tartották ugyanis, hogy a chi szabadon tudjon áramolni bent a lakásban, ugyanúgy, mint kint a természetben. Nem jó azonban, ha a chi nappalitúlságosan gyorsan vagy lassan áramlik át a lakáson. Ahol a lakás nagyon nyitott és kevés növény, bútor van, ott felgyorsul az energia és gyorsan távozik. Ha sok lim lomot halmoz fel az ember akkor nagyon lelassul az energia áramlás, ami szintén ártalmas lehet. A feng shui-ban, mint majdnem minden ősi kínai tudományban, az alapot a Yin-Yang elmélet, az öt elem tana és a ba gua térkép adja.

Összefoglalva tehát a feng shui olyan tanítás, amely egy adott helyen lévő energiákat és az ott honos élőlények közötti életenergiákat feltérképezi, értelmezi és harmoniát teremt a már meglévő energiák és a mi energiánk között azzal, hogy iránymutatást ad hogyan és hova illesszük be otthonunkat. A cél, az energiák harmóniában tartása mind lakáson belül mint kívül, mivel a chi egyensúlytalansága rossz hatással van az ott élő személyekre. A feng shui kezdetben a megfigyeléseken alapult. Megfigyelték a környezetet az ott található folyókat, hegyeket, a honos fákat és ezek ismeretében illesztették be az épületeket. Életünkben meghatározó, hogy hova születtünk. A kinai tudományok és megfigyelések kapcsolatban vannak a csillagászattal is. Az elméletek meghatározója a csillagok állása és mint tudjuk, nem ugyanúgy látunk egy-egy csillagképet Kínában mint hazánkban. Ezek az eltérések okozzák azt is, hogy ha külföldre költözünk (messze a hazánktól) akkor soha nem leszünk igazán otthon. Éppen ezért a keleti tudományok azt mondják, hogy mindenkinek ott kell megtalálni a harmóniát, ahova született. Hiába megyünk Indiába meditálni azt gondolván, hogy nagyobb jóga mesterek leszünk - persze tanulni sokat tudunk belőle - de a végső megoldás mégsem az ott letelepedés lesz majd.


Öt elem tanaA lakásunk kialakításához nem feltétlen a feng shui szükséges. Ha kiegyensúlyozott személyiségek vagyunk akkor akár saját magunk is ki tudjuk azt a környezetet alakítani, melyben aztán harmonikus lesz az életünk további része is. A feng shui egy kicsit leegyszerűsítve a szépségről, a természetességről szól. Ha valami látványra illik az adott helyre, akkor az megfelelő helyen lesz ott.

A cikk ugyan nem írja le, hogy pontosan mire épül a feng shui hiszen az oldal nem ezzel foglalkozik. Csupán azt vizsgáltuk, hogy a tai chiban is ismert chi milyen összefüggésben van a környezetünk energiájával és milyen hatással van rá a környezetünk.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS