Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Meridiánok a testben
Meridián A cikk a test energiamezőiről szól, melyek behálózzák az egész testet. Erre a tudományra épült az összes ősi kínai gyógyászat, legyen az chi kung, tai chi, vagy az akupunktúra.
A tai chi és a chi kung gyakorlatok jobb megértéséhez érdemes többet tudni a testünkben futó meridiánokról. Testünk chi-je a meridiánokon keresztül jut el testünk minden részére. Az emberi testben kb. 70000 meridián található. Ebből a 12 főmeridián, melyek egy-egy szervhez kapcsolódnak és a 8 mellékmeridián a jelentősebbek. Ezen kívül fontos beszélni a test középvonala mentén haladó kormányzó és befogadó meridiánról.

meridian A kínaiak úgy tartják,hogy a világban körülvesz minket az energia, a chi. Ez az energia éltet a világon mindent és ez a mozgatója minden történésnek. A természetes energia megtalálható az emberi életben is. Mint tudjuk a chi, ahogy a környezetünkben mindenben megtalálható, úgy nekünk is nélkülözhetetlen az élethez. Ez a chi az emberi testben egy bonyolult hálózaton jut el a különböző testrészekhez. Testünkben egy meridiánhálózaton keresztül áramlik. Ezek közül a lényegesebbek a 12 fő meridián - melyek 12 szervhez kapcsolódnak -, az ezeket összekötő 8 mellékmeridián, a kormányzó meridián és a befogadó meridián. A kormányzó meridián (yang meridián) a test középvonalán, a gerinc mentén halad. A befogadó (yin) meridián pedig szintén a test középvonalán halad, a test első oldalán. Ez a két meridián alkotja a tűzkört. Ezenkívül a 12 szervhez kapcsolódó meridián közül hat a kézből (3 yin és 3 yang) hat pedig a lábból (3 yin és 3 yang vezeték) indul. Ezek segítségével megkülönböztetünk 6 yin és 6 yang meridiánt (+ 1-1 kormányzó és befogadó yang és yin), melyek 6 yang és 6 yin szervhez kapcsolódnak.


Kiindulás

Yin szervek

Yang szervek

kéz

tüdő

vastagbél

láb

lép

gyomor

kéz

szív

vékonybél

láb

vese

húgyhólyag

kéz

szívburok

3-as melegítő

láb

máj

epehólyag

A yang csatornák a végtagok külső részén helyezkednek el, a yin csatornák a végtagok belső oldalán húzódnak. A yin csatornák a test táplálásával állnak összefüggésben, míg a yang csatornák a betegségek elleni védekezésben elengedhetetlenek. A kapcsolódó szervek aszerint különböztethetőek meg hogy a yang szervek a tömör szervek, míg a yin szervek az üregesek. Nem véletlen, hogy fontosabb szerveinknek saját csatornájuk van. Ezek a szervek felelősek az élet fenntartásáért, termelik a hormonokat, enzimeket napi működésünkhöz és az életünkhöz. A csatornákon történő energia áramlását sok minden befolyásolja. Lelkiállapotunk, egészségi állapotunk, napszak, évszak... stb. A megfelelő áramlás fenntartása a tudatos életünkön múlik. Ennek a tudatosságnak minden napunk minden percében jelen kell lennie. Itt nem arra kell gondolni, hogy mi európai emberek vagyunk és nem a meditálás a legfőbb célunk. Igen, mindenkinek megvan a maga célja az életben. Egy dolgot azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek a célok modern életünk természetes velejárói lettek és nem a földi lét természetességéből fakadnak. Na de egyszerűbben és európaira fordítva a „hajtás pajtás” nem biztos, hogy olyan jó nekünk. Már csak azért sem, mert olyan célokért hajtunk, amiket mások csináltak nekünk.
 

Meridián

A szerv legaktívabb állapota

Tüdő

3-5 óra között

Vastagbél

5-7 óra között

Gyomor

7-9 óra között

Lép,hasnyálmirigy

9-11 óra között

Szív

11-13 óra között

Vékonybél

15-17 óra között

Húgyhólyag

15-17 óra között

Vese

17-19 óra között

Szívburok

19-21 óra között

Hármas melegítő

21-23 óra között

Epehólyag

21-01 óra között

Máj

1-3 óra között

Az áramlás a napszakoktól is függ. Az idő múlásával eltérő az intenzitása a meridiánokban. Ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat fontos, hogy a természet ciklusaival együtt éljünk. Egyszerűen például arról van szó, hogy ősszel öltözzünk melegebben. Persze ez sem igaz teljesen, mert ha 28 fok van délben, akkor azért nem kell két pulóverben járni. Viszont érdemes gondolni a napszaki ciklusokra, mert este már hideg lesz.
Magát a chi áramlását sok minden befolyásolhatja, vagy gátolhatja. Ahol pedig pangani kezd a chi, ott előbb-utóbb betegség alakul ki. A betegségeknek is több fokozata lehet. Amit mi még nem gondolunk betegségnek, azt egy kínai gyógyító már több fokozattal korábban betegségnek tartja. Modern korunk velejárója, hogy akkor valljuk magunkat betegnek, amikor már a betegségünk előrehaladott, vagy yin állapotban van. Bár nem mondható rá, hogy a betegség valami jó dolog, de mégis foglalkozzunk magunkkal! Ehhez nagyfokú önismeret szükséges, ismerjük fel, ha valami nem olyan, mint amilyen szokott lenni, és tudjunk/akarjunk ellene tenni, már olyan állapotban, amit a modern orvos még nem mond betegségnek, vagy azért mert észre sem veszi, vagy azért mert nem az ő szakterülete, és ettől fogva nem is biztos, hogy ismeri a problémánkat.
A meridiánok tehát egy fontos rendszer alkotóelemei, amik az életünkhöz szükséges chi-t továbbítják a testünkben. A fő- és mellékmeridiánokon kívül folyamatosan használjuk az összes többi meridiánt, melyek behálózzák izmainkat és minden szervünket. Ezeknek a használata függ attól, hogy mozgunk vagy pihenünk; ha mozgunk akkor melyik testrészünket mozgatjuk intenzívebben. A tudatos fejlesztés a főbb meridiánok használatára irányul, amik aztán kihatással lesznek a velük kapcsolatban álló többi meridiánra.

Sok keleti gyógyító vagy egészségfejlesztő rendszer épül a meridiánok ismeretére. Itt említhetjük a jógát, chi kungot, tai chi-t, vagy akár az akupunktúrát.

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS