Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
GALÉRIA
KERESÉS

Versenysport-e a tai chi?
BKüzdelemizonyára sokakban felmerül ez a kérdés. Lássuk be jogosan, mivel a tai chi egy harcművészet, és mint tudjuk, a legtöbb harcművészetben vannak versenyek hazánkban és a világ minden táján egyaránt. A kérdésre a választ azonban ennél mélyebben kell keresni. Ez a cikk közelebb visz minket ahhoz, hogy megértsük a tai chi lényegét és ezáltal megadja a választ is a kérdésünkre. Igyekeztem több szempontból bemutatni, hogy mindenki megkapja a választ.

kzdsBár rendeznek itthon is tai chi versenyeket, mégis joggal vetődik fel a kérdés, hogy tényleg versenysport e a tai chi. Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények, attól függően ki, melyik oldalát ismeri a tai chi-nak. Hiszen ha onnan közelítjük meg a kérdést, hogy a tai chi valójában egy harci stílus, akkor valóban miért ne lehetne versenyeztetni a művelőit. Vannak akik úgy gondolják, hogy a tai chi filozófiájával nem egyezik meg a verseny.

Minden verseny valamiféle eredményhajhászásból ered. Modern korunk velejárója, hogy mindent mérni akarunk, mindet hasonlítunk mindenhez. Egy verseny kétségtelenül jól összehasonlíthatóvá teszi a dolgokat. De mit is mérünk egy versennyel? A formagyakorlat végrehajtását? Azok csak mozdulatok mondanák erre sokan. Az átélését? Bár nyilván tükrözik a mozdulatok az átélést, de ettől függetlenül a bírák között kevés látó és gondolatolvasó van. A másik probléma az, hogy nem biztos hogy bárki el tudja érni azt az állapotot a tai chi bármely formájának végrehajtásához a bírák vagy a tömeg előtt, mint egyedül vagy abban a közegben, ahol gyakorolni szokott. Természetesen ideális az egyensúly megtalálása bármilyen közegben, de aki hosszú évekig gyakorol annak már nem az a célja, hogy megmérkőzzön... A tai chival a tanítványok filozófiát szívnak magukba. Ki-ki céljai szerint fogja felhasználni a tai chit. Mondják ugyan, hogy a leghatékonyabb harci technikák és a legveszélyesebb önvédelem, ugyanakkor egészségmegőrző mozgás (vagy éppen gondolkodás, hiszen nem a mozgáson van a hangsúly, akkor akár futhatnánk is).
 

Összességében, ha valaki a harci érték miatt tanulja, azt el kell hogy keserítsem, mivel a békesség és az egyensúly teszi hatékonnyá. Az hogy nem akarunk ártani. Ha meg itt tartunk akkor már nem célunk összemérni magunkat mással. 100%-ig arra figyelünk, amit csinálunk legyen az pihenés munka vagy szórakozás (esetleg a tai chi gyakorlása). Ez a gondolat azt hiszem alapköve minden keleti és nyugati kultúrának vagy vallásnak. Még a modern keresztények is azt mondják, hogy ha csinálsz valamit akkor csináld teljes szívvel (figyelj rá 100%-ig)!

GALÉRIA
Lányi Péter
Tai Chi oktató


+36 70 317 8719
peter@taichi-budapest.hu
KERESÉS